Nieuwe maatregelen huurindexatie al van kracht
intro beeld
icon chat

Vanaf 1 oktober gelden er nieuwe regels omtrent het indexeren van de huurprijs.

Maatregelen genomen om de energiecrisis tegen te gaan

In de septemberverklaring van minister-president Jan Jambon werd beslist dat de huurindexatie beperkt wordt voor energieverslindende woningen. Hiermee wil onze regering huurders een hart onder de riem steken en de impact die de energiecrisis heeft op hun energiefactuur aanpakken.

Ondertussen werd deze regelgeving al goedgekeurd door het Vlaamse Parlement en is deze maatregel al in werking gesteld vanaf 1 oktober 2022 en geldt voorlopig tot 1 oktober 2023. 

Enkel op woninghuurcontracten

Deze nieuwe regeling is van toepassing op alle woninghuurcontracten, zowel deze die vallen onder het Vlaams Woninghuurdecreet (afgesloten vanaf 1 januari 2019) als de Woninghuurwet (afgesloten voor 1 januari 2019). Deze wijziging van de huurwet is dus niet van toepassing op studentencontracten.

Concreet:

 


Wat als ik geen EPC heb?

Dan wordt dezelfde regel gehanteerd als bij energielabel E of F. Er kan dus niet geïndexeerd worden totdat de verhuurder wel een EPC (met een voldoelde laag label) kan voorleggen.

Wat als ik mijn eigendom renoveer en een beter energielabel bekom?

Als je jouw woning energetisch renoveert en je bekomt hierdoor een EPC met label A, A+, B, C of D, dan kan je vanaf dat ogenblik de huur terug indexeren.

Hoe moet het verder na 30 september 2023?

Op dat ogenblik loopt de regeling ten einde en wordt er teruggekeerd naar de volwaardige indexatie, zonder link met energielabels.

Maar, bij ‘energieverslindende woningen’ zal de verloren gegane indexatie niet achteraf ingehaald kunnen worden. Om dat te bewerkstelligen wordt er een ‘correctiefactor’ toegevoegd aan de indexatieformule. Het gevolg is dat de indexatie die de verhuurder kan vragen alleen rekening houdt met het indexatiecijfer van dat moment, zonder dat de gestegen index uit de periode 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 in aanmerking wordt genomen.

Wat als het EPC ouder is dan 1/1/2019 waarop geen label staat?

Dan mag men de omrekening maken naar een label op basis van het EPC-kengetal, uitgedrukt in kWh/m².

 

Let op:

Een EPC heeft sowieso een maximale geldigheidsduur van 10 jaar. Een EPC dat werd uitgereikt voor 1 oktober 2012 is dus sowieso reeds ‘verlopen’.  Alleen nog geldige EPC’s komen dus in aanmerking.

 


Meer weten?

Onze teams Verhuur en Legal staan klaar om jullie hierbij correct te adviseren en te informeren. 

Heb je vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op 014 58 58 58.

 

 

Bron: CIB

 

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

 

 

Meer artikels
Nieuwsbericht

icon chatWij bundelen onze krachten en worden één team

Nieuwsbericht

icon chatUpdate - Sloop en heropbouw, verlaagd BTW percentage 6% wordt verlengd

Nieuwsbericht

icon chatSlim (ver)huren met Rentio

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod?
Laat weten wat je zoekt en wij helpen je verder!

Blijf op de hoogte