Ga je renoveren? Dan kan je renteloos lenen.
intro beeld
icon chat

Heb je een huis of appartement gekocht? Leen dan renteloos je renovatiebudget.

Bespaar geld op 2 manieren

1. Renteloos renovatiekrediet 

Wil je een woning of appartement met een slecht energielabel kopen?

Dan kunt je genieten van het renteloze renovatiekrediet om die woning energiezuinig te maken. Afhankelijk van jouw situatie kan je tot €60.000 renteloos lenen.

De voorwaarde? Je kan binnen vijf jaar aantonen dat je woning (aangekocht of verkregen vanaf 2021) heel wat energiezuiniger is geworden.

Je kan ook een renteloze lening aangaan voor een huis of appartement dat je gekregen hebt door een erfenis of een schenking.

2. EPC Labelpremie

Je kan een eenmalige EPC-labelpremie van maximaal €5.000 krijgen. Die premie kan je voor elke woning of elk appartement aanvragen, ook als je al langer eigenaar van het pand bent. Iedereen die een woning energiezuinig wil maken, kan gebruikmaken van deze premie. 

De aanvraag hiervoor kan je schriftelijk of online indienen bij Fluvius.

1. Je toont de beginsituatie van je woning aan met een recent  EPC (vanaf 2019). 
2. Na de renovatie en binnen de 5 jaar, toon je het verbeterde energielabel aan. Hiervoor laat je een nieuw EPC opstellen door een energiedeskundige. 

Dien hier je aanvraag bij Fluvius in. 

Renteloos lenen in 5 stappen

Stap 1: Je nieuwe woning is niet energiezuinig 

Je koopt vanaf 2021 een huis of appartement in het Vlaamse Gewest dat niet energiezuinig is en je wilt het energievriendelijk renoveren? Dan heb je recht op het renteloze renovatiekrediet. Ook bij een erfenis of schenking kom je hiervoor in aanmerking.

Stap 2: Informeer welk energielabel haalbaar is

Praat met je architect, energiedeskundige of Energiehuis. Zo ben je snel op de hoogte welke mogelijkheden er zijn en welk energielabel haalbaar is.

Stap 3. Zorg voor een recent EPC 

Om het krediet aan te vragen, leg je een energieprestatiecertificaat (EPC) voor dat vanaf 2019 is opgemaakt. Indien er geen recent EPC werd opgemaakt, contacteer je zelf een energiedeskundige om een EPC op te maken.

Stap 4. Samen met je hypothecaire lening sluit je ook de renteloze lening af 

Ga naar de bank of een andere financiële instelling en sluit een hypothecair krediet af. Ga ook meteen een aparte renteloze renovatielening aan.

Welk bedrag je renteloos kan lenen, hangt af van hoe energiezuinig de woning zal worden. Dit gaat van  €30.000 tot maximum €60.000.

 

 

Voorbeeld: je woning gaat na de renovatie van energielabel F naar energielabel C, dan kan je tot €30.000 renteloos lenen. 

 

 

 

Stap 5. Binnen de 5 jaar toon je aan dat je woning beter scoort 

Je  kan aantonen dat je woning energiezuiniger is geworden en label A, B of C heeft behaald (A of B voor een appartement).

Laat hiervoor een nieuw EPC opmaken. Een EPB-aangifte kan ook volstaan als bewijs.

Waar kan je deze lening aanvragen?

Situatie 1: Je hebt de woning of het appartement gekocht

Je kan dit renteloze krediet alleen aanvragen als je ook een hypothecaire lening sluit om een woning of een appartement in het Vlaamse Gewest te kopen. Dat krediet noemt het hoofdkrediet. Samen met die lening kan je ook het renovatiekrediet aanvragen. De intresten die de bank daarvoor aanrekent, betaalt de Vlaamse overheid jaarlijks terug via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) in de vorm van een rentesubsidie. Jouw financiële instelling regelt alles hiervoor.

De meeste financiële instellingen bieden het renteloze renovatiekrediet aan. Wil je zeker zijn? Vraag het na bij jouw bank.

Situatie 2: Via erfenis of scheiding

Je vraagt de renteloze lening aan bij een Energiehuis in jouw buurt. In dit geval ga je een renteloze energielening+ aan. Er zijn achttien Energiehuizen in Vlaanderen. Je kan er terecht voor energieadvies en voor informatie over allerlei premies.

Bron: https://www.vlaanderen.be/renteloze-lening-voor-nieuwe-eigenaars-vanaf-2021-bij-energierenovatie

ReNUveer.

Meer artikels
Nieuwsbericht

icon chatWij bundelen onze krachten en worden één team

Nieuwsbericht

icon chatUpdate - Sloop en heropbouw, verlaagd BTW percentage 6% wordt verlengd

Nieuwsbericht

icon chatSlim (ver)huren met Rentio

Blijf op de hoogte

Je ideale woning vinden?
Laat weten wat je zoekt en wij helpen je verder!

Blijf op de hoogte