Registratierecht van 7 naar 6% voor gezinswoning

De Vlaamse Regering schafte de woonbonus per 1 januari 2020 af. Dezelfde regering besliste ter compensatie om het registratierecht op de gezinswoning (die in het Vlaamse Gewest moet gelegen zijn) te laten zakken, van 7 naar 6%.

Wat is de gezinswoning?

Het is de woning waar je gedomicilieerd bent, of waar je je binnen de 3 jaar na aankoop gaat domiciliëren. Als bijkomende voorwaarde geldt dat het slechts je enige woning mag zijn. Voor iedereen die koopt, wordt gekeken aan welke voorwaarden ze voldoen. Stel dat je een woning koopt met een partner en deze partner heeft reeds een woning en jij niet, dan geldt het gunsttarief van 6% voor jou en 10% voor je partner.

En wat met al de andere onroerende goederen?

Voor (bouw)gronden, 2de verblijven of simpelweg een eigendom die je wenst te verhuren, blijft de bestaande 10% van kracht. Ook als je koopt met een vennootschap zal je steeds 10% moeten betalen.

icon chat

Vaarwel “klein beschrijf”, welkom rechtenvermindering voor een “bescheiden woning”

Voorheen sprak men over klein beschrijf om verlaagde registratierechten te bepalen. Dit was gekoppeld aan een maximum bedrag voor het kadastraal inkomen van de aangekochte woonst. Aangezien dit een verouderde methode was, heeft men ook hier een verandering in aangebracht.

Vanaf nu spreekt met over een bescheiden woning. Dat is een woning met een maximum aankoopprijs van €200.000 (in bepaalde randgemeenten max. €220.000). Dan betekent dit dat je een rechtenvermindering krijgt van €5.600 wanneer je de enige en eigen gezinswoning koopt of een korting van €4.800 wanneer je deze woning ook energetisch gaat renoveren.

Nog een belangrijke voorwaarde: bij deze rechtenvermindering moeten alle kopers voldoen aan de voorwaarden om van 6% te genieten.

icon chat

Energetisch renoveren

Bijkomend kunnen de registratierechten nog verlagen naar 5% voor wie energetisch renoveert.

Een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) is een renovatie:

  • waarbij minstens de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren (installaties voor verwarming, koeling, warm water, ...) volledig worden vervangen
  • én minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd.

 

Eind 2018 besliste de Vlaamse regering dat iedereen die een “onzuinige” woning koopt of erft vanaf 2021, binnen 5 jaar na aankoop zal moeten overgaan tot een energetische renovatie. Dit kadert in het plan om de Europese doelstellingen tegen 2030 te halen.

Weet je niet goed in welke situatie je je bevindt? Contacteer onze vastgoedexperten en zij staan je bij met raad en daad.

image01
Meer artikels
Nieuwsbericht

icon chatWaar kan je Immo VL vinden op Sociale Media

Nieuwsbericht

icon chatVeiligheidsvoorschriften tijdens bezichtigingen

Nieuwsbericht

icon chatWij bundelen onze krachten en worden één team

Blijf op de hoogte

Je ideale woning vinden?
Laat weten wat je zoekt en wij helpen je verder!

Blijf op de hoogte